• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Диверсифікація. Що це таке?

Валютна диверсифікація

Термін "диверсифікація" походить від латинських слів diversus ("різний") і facere ("робити"). Сьогодні це слово входить у фінансовий лексикон і означає розширення асортименту, складання великого пакета акцій, вклади активів у різні проекти. Диверсифікація – це ефективний метод мінімізації ризиків практично у будь-якій галузі. Вклади у різні проекти дозволяють інвестору знизити ризики та отримати прибуток.

Плюси диверсифікації

Завдяки їй можна грамотно розділити свої заощадження та зберігати їх не лише в одній валюті. За рахунок цього ви можете значно знизити ризики з урахуванням високої інфляції. Приклад того, що "не потрібно зберігати всі яйця в одному кошику", коли у 2015 році буквально за 2 дні американський долар виріс аж до 40 гривень багато хто побіг міняти національні гроші на валюту, однак згодом сильно пошкодували, оскільки долар за цей час втратив у своїй вартості.

Важливо проаналізувати фінансовий ринок перед тим, як вкласти заощадження в іноземну валюту. Для цього вам допоможуть графіки змін валютних курсів. Різносторонній розподіл активів дозволяє їхньому власнику:

  • залишатися на плаву навіть у кризових ситуаціях;
  • захиститися від банкрутства;
  • зайняти будь-які прибуткові ніші;
  • отримати пряму вигоду.

Різновиди диверсифікації

Загалом, диверсифікувати можна все, що завгодно. Найпопулярнішим різновидом є виробнича диверсифікація, що стосується виготовлення товарів та послуг. Тобто робить замість однієї лінійки продукції споживчі товари з різних ніш. Плюси такого підходу очевидні – підприємець убезпечив себе від ризиків, зайняв різні ніші ринку та збільшив прибуток.

Валютна диверсифікація є ще одним популярним різновидом. Цього принципу дотримуються не лише великі інвестори та бізнесмени, а й прості українці, які роблять валютні вклади та депозити. Фахівці радять розділити свої заощадження на 30% USD, 20% EUR та 50% UAH.