0800338194

Як міняти гроші з мінімальним ризиком?

Обмін грошей

Валютний курс в Україні змінюється щодня по кілька разів, тому питання з пошуком вигідного курсу весь час актуальне, особливо якщо ви вкладаєте. інвестуєте, збираєте на великі покупки, подорожуєте, займаєтеся трейдингом та ін. Знаючи особливості формування курсу та інші нюанси, можна уникнути ризиків, які можуть призвести до фінансових втрат. Довгий час українці обмінювали свої заощадження на долари або євро в банках або з рук, проте в обох варіантах курс не був вигідним. Сьогодні є можливість скористатися послугами з обміну не тільки в банках, але і в інших організаціях. Нижче представлені найбільш поширені рекомендації.

Вивчайте обмінні пункти

Обмінник - безпрограшний варіант. Багато з них мають ліцензію НБУ, тому обмінювати гроші в них можна вигідно і безпечно. Такі точки пропонують більш високий курс, ніж в банках, до того ж, вони не вимагають у своїх клієнтів пред'являти паспорт і працюють по щоденному графіку. Від нелегальних пунктів, які не мають свого сайту і ліцензії, краще триматися подалі, адже там можна постраждати від фальшивих купюр або недостачі виданих грошей.

Уточнюйте курс перед обміном

І банки, і обмінні пункти можуть кілька разів на день змінювати курс, тому уточніть цей момент перед операцією, щоб не отримати неприємний сюрприз. Один і той же банк в різних містах може бути різним, особливо, якщо порівнювати з великими мегаполісами і маленькими містами. У деяких обмінних пунктах, наприклад в Кіт Груп, можна зафіксувати курс на певний період. Щоб обмін пройшов максимально вигідно і безпечно, зверніть увагу на наступні пункти:

  • дізнайтеся про комісії;
  • уточніть, чи можна заздалегідь забронювати потрібну суму за певним курсом;
  • використовуйте калькулятор курсів;
  • перераховуйте гроші не відходячи від каси;
  • перевіряйте достовірність купюр.

Міняйте гроші в інтернеті

В Україні в 2020 році вступив оновлений закон «Про валюту», завдяки якому можна поміняти будь-яку валюту в режимі онлайн через спеціальні програми. Багато українських банків мають інтернет-банкінг: ПриватБанк, Альфа-банк та ін. Представлені курси бувають більш вигідними, ніж в обмінних пунктах оффлайн. Пояснюється це досить просто: банк не витрачає ресурси на доставку готівки в відділення, не задіює співробітників банку і тим самим економить. Переваги онлайн обміну валют очевидні, наприклад, ви зможете швидко і безпечно обміняти будь-яку суму валют в будь-який час доби.

Відстежуйте сезонні зміни курсів

Спрогнозувати точний курс валют не в змозі навіть НБУ. Ті люди, які стежать за курсом, помічають певну закономірність, пов'язану зі зміною сезонів. Наприклад, котирування долара ростуть на початку року і відчутно знижуються до третього кварталу. Тобто, продавати долари краще взимку, а купувати - влітку. Якщо у вас немає часу так довго чекати, то можете відстежувати мінімальні коливання, які трапляються щодня. Як показує практика, більш відповідний час для покупки валюти - обідні години в будні дні. Пятница, вихідні та святкові дні - вдалий час для продажу валюти.

Купуйте валюту до виїзду в іншу країну

Якщо ви плануєте відвідати іншу країну, то варто заздалегідь подбати про обмін заздалегідь. Звичайно, можна поміняти гроші по приїзду в аеропорт або вокзал, проте там можна зіткнутися з вигідним курсом. Звичайно, з покупкою євро і доларами не виникне складнощів, однак якщо вам потрібні більш екзотичні валюти, то з обміном можуть виникнути деякі складності. Намагайтеся не змінювати гроші через крос-курси, тобто через іншу валюту, інакше ви ризикуєте заплатити подвійну комісію. Можна завести спеціальну кредитну валютну карту, якою можна розрахуватися в більшості країн світу.