• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Основні події минулого тижня

Україна

  • Минулий тиждень був відносно спокійним у плані волатильності курсу, однак, відсутність результативності у засіданнях радників Нормандського формату додали трохи нервозності на ринку до кінця тижня. В результаті, до п'ятниці курс знову перевищив психологічну позначку 28.00, Нацбанк змушений був підтримати ринок інтервенціями, а спекулятивні гравці розпочали гру на підвищення курсу.
  • Поточний тиждень буде досить нервозним у плані геополітичних новин та зростання панічних настроїв на ринку. Це спричинить додаткове зростання попиту на валюту з боку нерезидентів, які відновлять конвертацію своїх гривневих позицій у валюту. Тому курс може продовжити зростання до позначки 29.00, причому інтервенції Нацбанку лише згладжуватимуть тренд.
  • Підсумки первинного аукціону про продаж ОВДП не стали несподіванкою для ринку. Навіть незважаючи на те, що Мінфін наростив обсяг продажів ОВДП трохи менше ніж 2 млрд. грн., активність інвесторів на аукціоні залишилася обмеженою, а основний обсяг продажів припав на найкоротші, 3-місячні облігації. Причому для продажу даних облігацій Мінфіну довелося підвищувати ставки. Зростання геополітичних ризиків обмежуватиме активність інвесторів на аукціоні у вівторок цього тижня. Для залучення навіть невеликих обсягів Мінфіну доведеться знову підвищувати ставки.
  • Обсяг резервів Нацбанку за підсумками січня знизився на 5,3% і становить 29,3 млрд. дол. Підтримка курсу та наміри Нацбанку згладити негативні коливання на ринку стали основною причиною падіння резервів. Так, за місяць Нацбанк витратив для цього 1,3 млрд. дол. Проте рівень валютних резервів залишається на досить високому рівні, щоб згладжувати негативні коливання на ринку. Враховуючи можливі додаткові геополітичні ризики, можна припустити, що Нацбанк, як і раніше, витрачатиме свої резерви на підтримку курсу в поточному місяці.
  • Інфляція за січень (1,3%) була вищою за прогнози ринку (1,1%) і перевищила прогнозну траєкторію Нацбанку. Основне джерело зростання цін виходило із сезонного ефекту за цінами продуктів харчування. У річному вимірі інфляція залишилася на незмінному рівні (10,0%) порівняно із груднем, що підвищує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки Нацбанком на своєму засіданні 3 березня.
  • Цього тижня очікується початок публікації даних за січень за підсумками роботи основних секторів економіки. Так, у п'ятницю буде опубліковано підсумки роботи сільського господарства, де очікується збереження високих темпів зростання порівняно з січнем минулого року. Також, у понеділок буде опублікована зовнішньоторговельна статистика за грудень та загалом за 2021 рік, де очікується погіршення зовнішньоторговельного балансу на тлі більш активного зростання імпорту.

Глобальні ринки

  • За підсумками тижня курс євро/долар був переважно низьковолатильний. Проте, ближче до кінця тижня вихід даних щодо інфляції в США за січень (яка виявилася вищою за прогнози) знову підвищив очікування ринку щодо жорсткішої монетарної політики ФРС США, що підтримало долар до основних світових валют.
  • Побоювання щодо різкішої реакції ФРС США на інфляцію в США можуть продовжити зміцнення долара, принаймні в першій половині тижня. Так, екстрене засідання ФРС США у понеділок може дати ринку сигнали про більш значне посилення монетарної політики та активніше підвищення ставки, що також підтримає долар.