0800338194

Особливості формування курсу на чорних ринках

На сьогоднішній день валютними курсами цікавляться багато жителів України. Зараз в нашій країні і в світі в цілому спостерігається занепад економіки через пандемію Covid-19, тому багато хто починає масово скуповувати/продавати валюту, щоб утримати на плаву свій бізнес, зробити інвестиції або просто сформувати валютну корзину. В Україні є численні місця, в яких доступна послуга конвертації: банки, пункти обміну, чорний ринок. Перед тим, як зробити обмін валют, потрібно добре вивчити кожен сегмент, а також розглянути вигоду офіційного і тіньового обміну.

Джерела формування курсу валют на чорному ринку

Курс валют чорний ринок

Як правило, на валютні котирування чорного ринку впливають ті ж фактори, що і на ставки комерційних банків. Всі фінансові структури спираються на дані, які щодня публікує НБУ. Після цього вони до даних цифрам додають свій відсоток, щоб отримати прибуток.

Курс валют на тіньовому ринку формується під впливом різних факторів:

  1. Політична ситуація в країні і в світі в цілому. Скачки грошових одиниць відбуваються, як правило, на тлі політичних і військових конфліктів, змін на законодавчому рівні тощо.
  2. Торги і операції на міжнародних біржах. Трейдери FOREX можуть навмисне викликати коливання тієї чи іншої валюти, щоб збільшити свій прибуток. На валютних курсах це також відбивається, хоч і короткочасно.
  3. Стан економіки. На стані національної валюти негативно відбиваються занепад ВВП, зростання зовнішнього боргу, інфляції і безробіття.
  4. Настрій інвесторів і населення. Якщо вони довіряють місцевій малює і вкладають в неї, то курс долара і євро падає. Якщо ж довіри немає, то гривня девальвує і українці прагнуть швидше її продати, тим самим підвищуючи попит на іноземні гроші.

Також на дії чорного ринку впливає НБУ. Він здійснює монетарну політику, націлену на підтримку UAH. Якщо зовнішні чинники сильно жорстко впливають на нашу грошову одиницю, то ЦБ впроваджує інтервенції, змінює облікову ставку, бере участь у відкритих торгах.

Чи варто робити обмін на чорному ринку?

Варто відзначити, що тіньовий ринок був, є і буде існувати через підвищений попит на його послуги. Приватні обмінники не вимагають у клієнта показати паспорт або звітувати перед податковою, якщо мова йде про великі суми. Крім того, до плюсів чорного ринку відноситься те, що він готовий конвертувати будь-яку суму без обмежень, а також нерідко пропонує більш вигідний курс, ніж в банках.

Незважаючи на деякі переваги, тіньовий обмін має і свої недоліки. Головним серед них є відсутність гарантії безпеки. Як правило, представниками чорного ринку є міняйли, які підсовують клієнту старі або фальшиві купюри, видає не всю суму, а також активно використовує інші схеми шахрайства. Такі меняльщікі пропонують свої послуги прямо на вулиці, в підземних переходах і інших місцях, де немає обладнання, здатного перевірити купюри на справжність. Безпечнішою альтернативою такому обміну є легальні обмінники.

Кращий курс валют і обміну від КІТ Груп

Якщо ви хочете обміняти гроші за привабливим курсом, зберегти інкогніто, уникнути ризику бути обдуреним і не витрачати час на черги, звертайтеся в компанію KIT GROUP. Її мережа обмінників пропонує клієнтам широкий ряд послуг і ряд переваг:

  • можливість зафіксувати курс валют на сайті обмінника;
  • грошові перекази по країні;
  • наявність власного сайту з динамікою курсів і корисною інформацією;
  • щоденний графік роботи;
  • безпеку обміну;
  • гарантія повної конфіденційності.

Також на сайті компанії можна стежити за динамікою курсів іноземних валют, дивитися крос-курси, користуватися валютним калькулятором. КІТ Груп гарантує вигідний і безпечний обмін. При бажанні можна заздалегідь забронювати суму для обміну на сайті і приїхати за грошима в найближче відділення компанії.