0800338194

Найбільш незвичайні банкноти світу

На сьогоднішній день кожна країна світу має свою грошову одиницю, за яку можна купити або продати товари, послуги та інше. В побуті перебувають монети і банкноти різного номіналу. Сьогодні в світі існує більше 150 валют. Однак чи добре ми знаємо про історію грошей? Розглянемо далі найбільш незвичні і захоплюючі факти про них.

Список найбільш незвичних банкнот

Незвичайні валюти світу

  1. Австралійський долар має унікальну здатність. Наприклад, якщо розірвати банкноту номіналом 10 доларів, то кожна її частина буде коштувати 5 доларів.
  2. В Індії існують банкноти номіналом 0 рупій. Вони були випущені з метою боротьби з корупцією. Ними закликають розплачуватися з чиновниками, які вимагають хабарі.
  3. Через гіперінфляцію монетні двори починають випуск номіналів, які неможливо прорахувати. Наприклад, в Югославії на початку 90-х ходила купюра номіналом 000 000 000 000 000 000 динар, а в Зімбабве в 2009 році була в обігу купюра 100 000 000 000 000 місцевих доларів.
  4. Сьогодні найбільшою валютою США є 100 доларів, але так було не завжди. Випускалися номінали 500-5000 доларів, однак з розвитком електронних платежів такі купюри поступово вийшли з обігу.
  5. У Румунії 113 років тому була випущена крихітна банкнота розміром 27,5 х 38 мм.
  6. У Таїланді немає пом'ятих купюр. На банкнотах зображений король, а недбале ставлення до грошей може спричинити серйозне покарання.
  7. У кожній країні по-різному переробляли старі купюри: в Німеччині вони йшли на добрива, в СРСР - на картон, в Казахстані - на паливо для ТЕЦ.
  8. Під час Другої світової війни для євреїв концтабору Чехословаччини були створені спеціальні гроші, хоча в реальності вони не мали ніякої цінності і ніде не використовувалися.
  9. Найстаріша купюра, яка збереглася до наших днів, була знайдена в Китаї і датується 1380 роком.
  10. На Алясці 200 років тому випускалися шкіряні гроші номіналом 1, 5, 10, 25 рублів.
  11. У 1997 році на території Конго стався урядовий переворот. У країні не вистачало грошей і нова влада вирішила тимчасово використовувати старі гроші, вирізавши звідти портрет поваленого диктатора Жозефа Мобуту.
  12. Як правило, на більшості купюр зображені старі будівлі і пам'ятники архітектури. На гонконгських доларах навпаки - намальовані будівлі в стилі хай-тек. Це не дивно, адже такі химерні форми реалістично відображають ритм життя сучасних азіатів.
  13. На нових банкнотах Норвегії також вирішили відійти від стереотипів і замість портретів знаменитих людей використовували морський фон і піксельну графіку.
  14. Після Першої світової війни в Німеччині почалася гіперінфляція, тому Рейхсбанк змушений був ввести нотгельд - тимчасову регіональну валюту, яка робилася з порцеляни, паперу, вугілля та інших матеріалів.

Висновки

Як видно, в світі існує безліч незвичайних валют, про які мало хто знає. Деякі з них мають надзвичайну вартість, інші вже є раритетом і не представляють ніякої цінності. У будь-якому випадку, знати про них повинен кожен нумізмат.