0800338194

Все про обмін юанів

Курс китайського юаню

Ви збираєтеся відвідати Китай? Тоді вам потрібно вирішити питання з покупкою місцевої валюти - китайського юаня. Незважаючи на свою екзотичність, CNY займає досить міцне положення в світовій економіці і навіть входить в список резервних валют світу. Туристи, які вперше їдуть в Китай, повинні заздалегідь ознайомитися з місцевою валютою, дізнатися, як вона виглядає, де її можна швидко і безпечно обміняти в самій країні. Потрібно подбати заздалегідь про наявність певної суми на руках, так як в країні оплата кредитками не поширена. Якщо Візу і Мастеркард місцеві банкомати приймають з невеликою комісією, то інші способи оплати - не факт. Нерідко в Китаї приїжджі стикаються не тільки з мовним бар'єром, а й бюрократичною тяганиною, пов'язаною з грошовими операціями. Далі розглянемо особливості китайського юаня і підказки для його покупки/продажу.

Де в Китаї можна обміняти юані?

Як показує практика, приїжджі гості не відчувають труднощів з покупкою місцевої валюти. Поміняти її можна в багатьох місцях:

  • готелі. Китай - туристично розвинена країна, в ній розташовані тисячі готелів на будь-який смак, в яких зупиняються не тільки гості, але й місцеві жителі. У готелях є все необхідне для комфортного перебування, включаючи точки обміну валют. Персонал, як правило, добре володіє іноземними мовами, включаючи російську, тому ніяких складнощів з обміном не виникне. Єдиний нюанс - обмінний курс буде не таким вигідним, як в інших місцях;
  • банки. Місцеві банки готові запропонувати стабільний і відносно вигідний курс CNY, однак обслуговування в них не відрізняється оперативністю. Спочатку клієнти повинні заповнити певні бланки, потім відстояти в черзі, отримати квитанцію тощо. Ще одним шансом банків є те, що за день тут можна обміняти суму, яка не перевищує 500 доларів;
  • обмінні пункти. Даний варіант з'явився в Китаї не так давно, тому важко сказати, наскільки там вигідний курс обміну. Крім юаня там можна продати і купити великий список валют інших країн.

Що стосується обміну з рук, то від нього краще відмовитися, адже китайські гроші можна легко підробити і ви отримаєте фальшиві купюри.

Як виглядають сучасні юані?

CNY - валюта з багатовіковою історією. Сьогодні в Китаї існує 5 поколінь юаня, причому останнє з них увійшло в обіг в 1999 році. Незважаючи на це, в країні ще можна обміняти купюри, що вийшли з обігу. Сучасні гроші прикрашені портретом Мао Цзедуна і виглядають так:

  • 1, 5 і 10 юанів прикрашені зображеннями місцевих пейзажів. 1 юань має оливкове забарвлення, 5 юанів - фіолетове, 10 юанів - блакитне;
  • купюра номіналом 20 юанів прикрашена ландшафтом округу Гуйлінь має коричневий колір;
  • на банкноті 50 юанів зображений палац Потала, колір купюри - зелений;
  • купюру 100 юанів прикрашає Народний палац з'їздів у Пекіні, її колір - червоний.

Купюр більших номіналів в країні немає, в обороті також знаходяться монети цзяо і фені. Деякі пам'ятні банкноти отримали унікальний дизайн, оскільки були випущені на честь тих чи інших подій. Як і інші валюти світу, CNY має кілька рівнів захисту від підробок: водяні знаки, ультрафіолетові позначки, рельєфна текстура паперу та ін.